Blogger Templates Segalanya Bermula: Bingka

Thursday 14 February 2013

Bingka

Salam Semua,

Kali nih nak try tunjuk bakat memasak plak....hehehe...eh, pandai ke memasak awak nih mak jemah...? ehh...jgn pandang org takde tangan..heheheh...

Skang nih bukan susah sngat, buka tenet, gugel aje apa yang ko nak...nahh....tuh dia smua kuar apa yg ko nak.
Dah2...jangan banyak ngomel sorang2...(ari jumaat kena banyakkan selawat-itu lebih baik)..insaf2..

Last week, try wa bingka...kehkehkeh...tetiba tekak nk mkn kuih org lama...eh, jgn kata org lama aje suka...org muda pun suka tau....sbg cth, aku yg muda belia nih pun suka tau..hehehe
Ok2...byk sgt selingan iklannyer, meh2 kita jump in cara2 wat bingka...bingka tepung aje pun...sbb itu je yg paling mudah....huhuhu..mula2 pegi kedai, beli santan...sbb santan aje yg takde kat umah...menda lain semua ada termasuk 

1)   Tepung    2)  gula   3) telur     4) garam    5) pewarna hijau epal

Pastu, bawak barang2 smua ..boh atas dapur. Susun elok2...pastu snap dulu...nak kasi org tau apa bahan nk digunakan utk wat bingka nih..hihihi...click...click...suka brg2 tuh kena amek gambo...kan kan kan.
Tadaaa..ini lah dia barang2 yg dibebel pjg lebar tadi tuh keh keh keh

memula, pukul telur+gula ..sbb kalau dicampur semua menatang tuh sekaligus..nanti gula tak hancur...alamat tergigit lah butir2 gula mcm kunyah kuaci bunga..huhuhu....pukul telur tuh...pakai garfu aje...takyah guna mixer bagai.....telur 2 biji aje pun.

haa...ginilah rupanyer telur bercampur gula

pastu, campur santan ke dalam gula...

 meh santan secawan

....pastu diikuti dengan tepung secawan, garam secubit, gula secawan gak...akhir sekali kaler ijau epal tuh. kalau nak guna daun pandan pun amat digalakkan. sbb kurang2 kan lah guna bahan2 artificial nih mak jemah. gaul2 sampai sebati dan tidak berbintil mcm dlm gambar....kalu nk cpt sebati, masuk dlm blender..teeet....dah halus...pastu tapis...
 kacau2 

masukkan lah dalam loyang ke...atau bekas apa yang nak digunakan untuk membakar. kalau nk bakar guna oven, gunakanlah loyang atau cetak kuih bakar bentuk bunga tuh...tak pun gunalah Magic Pan a.k.a pemanggang ajaib. memang best...huhuhu. aku guna magic pan nih lah...sng, letak aje atas api, (pastikan api paling kecil)..sesiapa engkar..terima lah padahnyer bingka yang rentung...kehkehkeh....

kalu pakai cetak non-stick...oleslah dgn butter. aku yg cerdik nih, ikut dlm resipi..pegi oles bekas walau dah tau Magic pan aku yang mahal nih mmg non-stick..tapi bonda Zainab berpesan, boleh aje letak butter utk bagi kilat.....mmg menjadi....kilat woo...mcm kena letak wax...hahaha
oh yer, jgn lupa tabur bijan kat atasnyer yer....untuk cantik2 aje..takde kena mengena dengan yang lain..rasa tetap sama kalau tak tabur bijan pun..kehkehkeh....nape..? tak percaya...?
wah, menjadilah bingka ko mak jemah...kelass gitu Magic Pan nih...




No comments:

Post a Comment